Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Az „Év rendezvényszolgáltatója” és Az „Év tradicionális Magyar Étterme” 2013-ban

A Budapesttől 71 km-re elhelyezkedő Öreg Tanyacsárda már közel négy évtizede fogadja vendégeit az alföldi kisváros, Lajosmizse szomszédságában. A faházas büféként indult vendéglátóhely mára hazánk egyik leghíresebb éttermévé nőtte ki magát: hírét már messze elvitték az ország minden tájáról érkező hazai, valamint a külföldi vendégek.

A csárda magyaros jellegű, kitűnő konyhája joggal érdemelte ki az „Év vidéki étterme” díjat (1999, 2002, 2004, 2006, 2008, 2011), s a cég emellett számos gasztronómiai versenyen és kiállításon nyert nemzetközi elismerést (Védnöki tábla, Aranybika, Chevalier- Maison de Qualité, Chaîne des Rôtisseurs, Top 10). A vendéglátó szakma a Tanyacsárda éttermet Magyarország legjobb éttermei közé választotta és 2005-ben a maximális három csillaggal tüntette ki. 2007-ben és 2011-ben az Országos Idegenforgalmi Bizottság Magyar Turizmus Minőségi Díját, a Magyar Turizmus Zrt. Rozmaring Díját kapta meg és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított, „Az év vendéglátója” díjat nyerte el.

Gasztronómiai élvezetek
A mesterszakácsok ételspecialitásai mellett - immár hagyományossá váló - gasztronómiai rendezvénysorozattal várják itt a vendégeket. Az ünnepekhez, jeles napokhoz kötődően invitálják a programokkal színesített (lovasbemutató, ökörsütés, pusztaolimpia) gasztronómiai élvezetekre a érdeklődőket: megrendezik a Sobri Halnapokat, a Szüreti mulatságot, az András naphoz kötődő disznótort és még számtalan más olyan rendezvényt, ahol a kulináris élvezetek kedvelői egészen biztos megtalálják a számításukat. Az étterem minden nap 11-22 óráig várja vendégeit, ahol a kellemes hangulatot az esténként játszó cigányzenekar teremti meg.

Hagyományőrző programok
Az Új Tanyacsárda Lajosmizse Budapest felé eső részén található, mintegy 50 hektárnyi területen. Az idelátogató vendégek a híres magyaros ízek mellett a hagyományokat idéző programok közül is választhatnak: a magyaros folklórprogram, a cigányshow és a Mizsei Lajos-avató megtekintése érdekes látnivaló a hazai és a külföldi vendégek részére egyaránt. Itt lehetőség van romantikus utazásra nosztalgiagőzössel; ökör-, malac- és csirkesütésre nyárson; parasztlakodalmas folklórműsorra, vendégül láthatja Önöket a cigányvajda, és részesei lehetnek egy amolyan igazi magyaros gulyáspartinak is.

Garantált lovasbemutatók
Lovas telepünk lóállománya ma már több, mint 120 lóból áll: a telepen megtalálhatóak a magyar félvér és a lipicai fajták. Ez a lovastelep szintén számtalan lehetőséget rejt magában: lovaglás, lovasbemutató, éjszakai ló-show tábortüzes boszorkánytánccal, a puszta homokbuckái közötti kocsikázás színesíthetik itt a családok és csoportok programját. A fedett tribünről több százan nézhetik végig a homokos talajú pályán zajló lovasbemutatót, ahol a maradandó élményt nyújtó méneshajtás mellett megcsodálhatják a Pusztaötös bemutatóját, a négyesfogat hajtását, a szamáridomítást, és a csikósok ügyességi feladatait. A csárda területén a vendégek megismerkedhetnek az őshonos magyar állatokkal is: láthatnak itt szürkemarhát, rackajuhot, szamarat, és a baromfiudvaron pulykát, kacsát, gyöngytyúkot.

A Tanyacsárda lóállománya
Lipicai és sportfélvér tenyészetük van. A sportfélvér lovakat próbálják fakó színre szelektálni. Évente átlagosan 25 csikó születik. Nagyobb részük lipicai fajta. A tenyésztés feladata, hogy utánpótlást képezzenek a lovasbemutatókhoz és hogy fogat és hátaslovakat állítsanak elő értékesítésre. Tenyészetükből kikerült lipicai és félvér fogatlovak a magyar és külföldi kettes- és négyesfogatokat erősítik. Továbbá hobby céloknak is megfelelnek. Sportfélvér lovaik alkalmasak hobby hátasnak és kisebb ugróversenyekre. Évente átlagosan 25-30 lovat értékesítenek. A csikók felnevelése ménestartásban történik. Napi 4-5 kilométert mozgatják a csikókat, mély homok terepviszonyok között. Vevőkörükből pozitív visszajelzéseket kapnak a lovaik jó szervezeti szilárdsága miatt. Telepükön folyamatosan vannak fogat- és hátaslovak előkészítve értékesítésre.

Cégeknek rendezvényszervezés határtalanul, akár külső helyszínen is
Az Öreg és Új Tanyacsárda nem ismer lehetetlent. Gyakoriak náluk a kisebb, szűkebb körben zajló fontos vállalati megbeszélések, de akkor sem esnek kétségbe, ha több száz, esetleg több ezer fős rendezvényre kapnak felkérést. Kapacitásaik, adottságaik lehetővé teszik, hogy kis szervezéssel gyakorlatilag bármilyen igénynek eleget tudjanak tenni. Ennek egyik mérföldköve volt az IBUSZ 90. születésnapja 1992-ben, amikor 5000 főt láttak vendégül. Emellett a másik igazán emlékezetes esemény a Mercedes-gyárnyitó 2012-ben, ekkor 20 külső helyszínen egyszerre kellett helytállniuk. A megrendelők elvárásai egyre magasabbak. Korábban elegendő volt a külső helyszínre kitelepüléskor az étel, ital leszállítása, ma viszont már komplett rendezvényszervezési feladatok is társulnak ehhez, például a helyszínen az áram, víz és fűtés biztosítása, a sátor, bútorzat, hang és fénytechnika, dekoráció, hoszteszek, műsorszervezés… és minden, ami még felmerül.

Tanyacsárda

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Lajosmizse
Kategória
turizmus és vendéglátás
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Az alábbi díjak, kitüntetések, elismerések önmagukért beszélnek:
¤ Védnöki tábla
¤ Aranybika díj
¤ Chevalier - Maison de Qualité
¤ Chaine des Rotisseurs
¤ 1994-ben a Top 10 tagja
¤ 2002-ben "Év gasztronómusa" díj, Magyar Turizmus Zrt.
¤ 2004-ben Magyarország 20 legjobb étterme közé választotta a Vendég szaklap és két csillaggal tüntette ki.
¤ Az év vidéki étterme az Utazó magazin olvasói, turisztikai szakemberek és utazó üzletemberek szavazatai alapján 1999-ben, 2004-ben, 2006-ban 2008-ban és 2011-ben
¤ 2005-ben a Vendég szaklap a Tanyacsárda éttermet Magyarország legjobb éttermei közé választotta és a vendéglátásban maximálisan elérhető három csillaggal tüntette ki.
¤ 2006. Rozmaring Díj, Magyar Turizmus Zrt.
¤ 2007. és 2011. Magyar Turizmus Minőségi Díj, Országos Idegenforgalmi Bizottság
¤ 2010. "Az év vendéglőse" díj, Magyar Vendéglátók Ipartestülete
¤ 2012. "Az Év vendéglátója" díj, VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete
¤ 2013. Az "Év rendezvényszolgáltatója" díj Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
¤ 2013. Az "Év tradícionális Magyar Étterme"

Híres emberek, akik megtisztelték a Tanyacsárdát látogatásukkal:
- Károly, walesi herceg
- Larissza Gorbacsova
- Juan-Antonio Samaranch, a NOB néhai elnöke
- Franz Beckenbauer és Michel Platini aranylabdás labdarúgók
- Andy Vajna világhírű producer
- Tshering Yangdon, a Bhutáni Királyság anyakirálynője Referencia:
Daimler AG
× Gyárnyitó ünnepség 2012
× Bokréta-avató ünnepség 2010
× Gyár alapkőletétel 2009
× Mercedes gyár építéséről szerződés aláírás 2008 Mercedes- Benz Manufacturing Hungary
× 3800 fő karácsonyi rendezvény 2013
× Vip rendezvények, miniszterek látogatásakor
× 2500 fő dolgozói ünnepség 2012
×- folyamatos továbbképzések 2010/2011, Euromedic Diagnostics Magyarország, családi parti (600 fő)
Ökonet-Europa Kft (1500 fő családi nap)
A-Way ITE, családi parti (600 fő)
Uniqa Biztosító Zrt. (folyamatosan továbbképzések)
Zarges Kft, kitelepülés (200 fő)
Alföld-Pro Coop, céges rendezvény (300 fő)
Integrál Zrt, céges rendezvény (500 fő)
Kőnig Kft, céges rendezvény (300 fő)
Nemzetgazdasági Minisztérium (100 fő)

 

Kapcsolódó értékek

Lajosmizse
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár, Települési Értéktár
Nagybaracska
Turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Szank
Turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Bács-Kiskun megye
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Helvécia
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár