


A grillázs francia eredetű szó, jelentése édesség. Régen a népi gyógyászatban köhögés ellen használták, ma már ünnepnapjaink egyedi édességeként emlegetjük a grillázst. Az idegen szavak szótára szerint is a grillázs jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból vékonyra kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárított édesség.
Nem is gondolnánk, mekkora múltra tekint vissza a grillázs, mint csemege. A grillázs a 10. században orvosságként kezdte útját. A népi gyógyászat szerint köhögés ellen kiváló, nagyobb mennyiségben serkenti az emésztést. Mátyás királyunk a nápolyi Beatrixszel 1476-ban Budán kötött házasságakor, a lakomán a 7. fogás pörkölt cukorból (grillázsból) készült kert volt. Cukorból készült fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal kedveskedtek az ifjú párnak. A fáma nem szól róla, így nem tudjuk, vajon hány darabra tört a királyi pár grillázstortája.
A dióval, illetve mandulával készült grillázs leírása Magyarországon 1795 után megjelent szakácskönyvben szerepel először kriliás néven. Valamint ismeretes volt még Török papirosként is. A grillázs elnevezése a szakirodalomban pörkölt torta vagy égetett cukor torta, esetleg diós torta.
A grillázs története
A hazai cukorfogyasztás 1900 és 1914 közötti növekedésében (4 kg-ról 8 kg-ra emelkedett az egy főre jutó éves átlagfogyasztás) az ipari munkásság mellett a parasztság is érezhetően részt vett. Megszaporodtak a cukros ünnepi ételek, és megkezdődött a cukor mindennapi fogyasztása. A cukorhasználat presztízse és rangja ebben az időszakban építette a lakodalmi étrendbe a paraszti cukorfogyasztás csúcsát, a grillázst. A grillázstorta alapvetően lakodalmi torta maradt, mégis számtalan helyen megjelenik.
A grillázstorta különleges, egyedi jellemzői: magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítőelemeit grillázsból formálják.
A grillázstorta leírása: A grillázstorta csillogó, aranybarna színű, díszítőelemeket és figurákat toronyszerű elrendezésben tartalmazó, esztétikus külső megjelenésű, gyakran emeletes dísztorta. A grillázsból készült díszítőelemeket fehér vagy színes íróglazúr szegély keretezi és további részletekkel gazdagítja. A grillázstortát koronázó dísz alatti piskóta és krém szintén grillázzsal dúsított, a pörkölt cukor és dió együttese kellemes, harmonikus ízt ad az édességnek. A grillázstorta díszítése az alkalomhoz illő, az egyéni fantáziától függően igen változatos (pl. lakodalmi grillázstortánál szív, virág, menyasszony, vőlegény, csókolózó galambok stb.).
A grillázstorták felhasználása: A díszes, tornyos grillázstortát elsősorban lakodalmakra készítik. A lakodalomban a grillázstortát a vőfély viszi be a vacsora után és az ifjú asszony elé teszi, aki összetöri azt, hogy mindenkinek jusson a grillázsból. Először természetesen a férjével egymást etetik meg egy falatnyi grillázzsal, hogy házasságuk is olyan édes legyen, mint a grillázs, amiből a grillázstorta készült. Szokás ajándékba is vinni, de a háziak is rendelnek különféle grillázsalkotásokat és grillázscsemegéket a grillázskészítőktől. A torták száma és díszítésük színvonala, esztétikuma emeli a lakodalom fényét. A grillázstorta elfogyasztása szertartásos formák között történik: a grillázsdíszt széttörik, a tortát felvágják, és a násznép minden tagja kap egy grillázsdarabot. Újabban eljegyzésre, keresztelőre, céges rendezvényekre, neves ünnepekre is készítik.
A grillázsok cukrászdai változata (szeletes, dísz nélküli grillázs) az egész országban kapható. A grillázs dísztortát fogadásokra, nagyobb rendezvényekre is készítik. Ugyan a grillázs hűtés nélkül is eltartható három hónapig, mégse várjunk ennyit az elfogyasztásával, mivel a tortában lévő dió vagy mandula időközben megavasodhat, és oda az édes, grillázsból készült remekmű. (Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001)
Rimóczi László – Grillázs termékei
- 2013. Kétszeres Magyar rekord teljesítmény súlyra és méretre is a legnagyobb grillázs autó
- 2012. UKBA, Nemzetközi cukrászati verseny - Aranyérmes termék
- 2011. Dió fesztivál, Lengyeltóti - Ezüst érem
- 2011. Rákóczi vár makettje, Szerencs - 100 kg-os Magyarországi rekord
- 2010. III. Kárpátmenedencei Grillázskészítő Verseny, Tápióbicske Arany diploma
2010. Luxembourgi Gasztronómiai Világbajnokság - D2 kategória (cukrászati artisztika); Bronzérem (versenymunka: „Mennyei grillázs”)
(A „Mennyei grillázs” a hagyományos, tradicionális égetett cukortorta elemeit is magában foglalta, de újabb köntösbe öltöztetve, izomalt cukorral / diabetikus / mandulával, kókusszal, szezámmaggal és mákkal készült. A versenymunkát Kiss Zoltán ötlete alapján készült grillázs gömbök díszítették, tették színesebbé.)
- 2010. Gál Sándor emlékverseny (Pulyka fesztivál), Debrecen - Ezüst serleg; Bronz oklevél, érem
- 2010. XV. Ehető Virágok Nemzetközi Fesztiválja, Kecel – Különdíj
- 2010. Pelikán kupa, Szolnok - Ezüst érem
- 2010. Farsang kupa, Tata - Arany kupa, érem
- 2010. UKBA, Nemzetközi cukrászati verseny, Budapest - Bronz érem, oklevél
- 2009. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékveseny, Gyula - Arany érem, serleg; Elismerö Oklevél
- 2009. ll. Kárpát-Medencei Grillázs Fesztivál, Tápióbicske - Arany diploma; Különdíj
- 2009. Budapest Culinary Expo, Magyar Kupa Gasztronomiai verseny - Ezüst érem, Oklevél;
- 2009. Szolnok IV. Pelikán Kupa (D2-cukrász artisztika) - Arany érem, Arany kupa Közönség díj
- 2008. Tápióbicske Kárpátmedencei Grillázstorta és Díszmunka Készítők versenye - Arany diploma; Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíja
- 2008. VI. Nemzetközi Diófesztivál - Az ország legnagyobb mézeskalács háza
- 2007. Guinness rekord - 2700 darabos Csupaszív Mézeskalács Ház (csapat munka)
Rimóczi László, Lajosmizsén 1977-ben született. Tanult foglalkozása szakács, ma is szülővárosában él és dolgozik. Jelenleg az országot járja és népszerűsíti a grillázst mint édességet, hagyományt és művészeti ágat.
Gyermekkora óta remek kézügyességgel rendelkezik és nagy érdeklődéssel fordul a különféle művészeti ágak felé. Egy lakodalom alkalmával ismerkedett meg a grillázs cukortortával, népies megnevezéssel perkelt vagy pörkölt tortával. Ezt követően szülővárosában, Lajosmizsén, sikerült elsajátítania Kasza Péterné Kati nénitől ezt a mívességet. A hosszas otthoni gyakorlások, az éjszakába nyúló tanulóórák évről-évre csiszolták és finomabbá tették készítői technikáját. Egy új stílusirányzatot, képet álmodott meg a régies hagyományokon alapuló grillázs művészet terén, ezzel teljesen új elvekre helyezve az édesszobrászat alapjait. Ezen elképzelés mentén számos rangos hazai versenyen és kiállításon, szakmai találkozókon, nívós megmérettetéseken mutathatta be a grillázs szakmát az újszerű alkotásain keresztül.
Nagy álma valósult meg azzal, hogy a Magyar Grillázs Szövetség megalakult, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szekciójaként. Elsődleges feladatuknak tekintik, hogy a grillázs készítés ismét méltó helyét foglalja el az értékes, sokszínű magyar kultúrában. További célja, hogy nem csak hazai megmérettetéseken, hanem magas színvonalú, nemzetközi cukrászversenyeken is képviselje hazánkat, és megismertesse a grillázstortát a világgal.