Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Óriási feladatot vállalt magára 2009-ben az önkormányzat és a helyi civilek, amikor elhatározták, hogy a Kunok I. Világtalálkozója társrendezvényeként megrendezik az I. Történelmi Kun-szállás Foglalás hagyományőrző rendezvényt, ahol közel nyolcezer embert vett részt. A programnak kistérségi és országos médiavisszhangja is volt. A nagy sikerre való tekintettel 2010-ben is vártuk vendégeinket.

A nomád környezetben zajló programok - reggeli lovas ébresztő leány- és legényrablással, hagyományőrzők, népművészek, kézművesek kirakodóvására, emlékpénz sajtolás, parázson járás, táltos regősök, solymászok, őshonos állatok, vásári komédiások, továbbá közös állatetetés, tehénfejés, tojás begyűjtés - mindenki tetszését elnyerte. A rovásírásos községtábla elkészítésében bárki közreműködhetett.

Látványos program volt a lovas kaszkadőr-show tűzzsonglőrök és dobosok közreműködésével, valamint a fogathajtók éjszakai műsora. Az élménygyűjtés része volt a közös jurta állítás, valamint az, hogy a gyerekek búzában szaladgálhattak, kosárhintában forgózhattak és kordélyon tologathatták egymást, de kézműves foglalkozásokon, illetve a ’kunIQm’ műveltségi kvízben és a ’nem nagy KUNszt’ elnevezésű rajzversenyben is megmutathatták kreativitásukat.

Természetesen a kunok történelmi szerepéről és mindennapi életükről szóló előadások sem maradhattak el a programkavalkádból. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program „Kun kulturális együttműködési programok” projekt keretében vendégül láttuk a vajdasági Pacsér, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva, valamint magyar részről Bugac delegációit és fellépőit, valamint testvértelepülésünk, az erdélyi Agyagfalváról érkező barátainkat.

A hagyományőrző rendezvénynek nagy szerepe volt a lakossági ismeretszerzésben, a kun hagyományok megismerésében, a szabadidő aktív és hasznos eltöltésében, a kulturális kapcsolatos kiépítésében és megerősítésében.

A siker egyik titka lehetett a széleskörű programkínálaton kívül a rendkívül intenzív médiakampány is (pl. saját honlapot hoztunk létre: www.idoutazas.kunszallas.hu).
Az első rendezvényünk sikerén felbuzdulva 2010-ben is megrendeztük a fesztivált, és kiadtuk a KUNikum című fesztiválújságot. Nagy megtiszteltetésünkre dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr felkérésünkre vállalta a rendezvény fővédnökségét.

A hagyomány 2012. évben is folytatódott, a Kunok II. Világtalálkozója és a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozatok keretein belül, ekkor került sor Kovács Imre polgármester kiskun kapitánnyá történő avatására is!

Történelmi Kun-szállás Foglalás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Kunszállás
Kategória
kulturális örökség
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
-
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Egyedülálló kulturális hagyományőrző rendezvény, mely a kun identitástudatot erősíti a kun ősökkel rendelkező települések lakói között, bemutatja a hagyományos kun életmódot, interaktív programjai átélhetővé teszik a résztvevőknek, a család valamennyi tagjának a korabeli szokásokat. A rendezvény településmarketing, illetve turisztikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű.

 

Kapcsolódó értékek

Szeremle
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét - Kadafalva
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kiskőrös
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecel
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár