Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

1987-ben Végvári Józsefnek a művelődési ház igazgatójának a kezdeményezésére nyolc környékbeli település (Bátmonostor, Csátalja, Dávod, Gara, Hercegszántó, Nagybaracska, Szeremle, Vaskút) kapott meghívást, hogy összemérjék halfőző tudományukat. A verseny zsűrije Farkas „Sobri” József, örökös halfőző bajnok és mester volt, akinek a községünk elsőként 1998-ban díszpolgári címet adományozott. Talán az ötletgazda sem gondolta volna, hogy kezdeményezése hagyományt teremt a 2013-ban már a XXV. Sobri Kupa is megrendezésre kerül és továbbfolytatódik a hagyomány idén is.

Mára a Sobri Kupa nemzetközivé vált, rendszeres résztvevői a határokon túl élő magyar társaink is. A Sobri Kupák jellemzője, hogy a néptánc- és népdalcsoportok mellett lehetőséget biztosít hagyományőrző csoportok bemutatkozásának is. Rendezvényeinken szívesen látunk olyan csoportokat, akik magyarságtörténet ősi hagyományait ápolják, őrzik.

A verseny csodálatos természeti környezetben, a Ferenc-csatorna partján kerül megrendezésre. A helyszínt egyik oldalról a Termálfürdő, a másik oldalról a Bárka csárda határolja.

A verseny szabálya:
A hallé főzéséhez a rendezőség minden versenyzőnek egységesen 3 kg pontyot biztosít. Más halat felhasználni tilos! A főzéshez szükséges eszközöket a versenyzőnek kell magával hoznia. Az értékelés során a zsűri tagjai nem ismerik a hallé készítőjének nevét, csupán a jelzőszámot, melyet bejelentkezéskor kapnak meg zárt borítékban. A versenymunkát díszíteni, megjelölni tilos.

Új elem a verseny kiírásában, hogy lehet indulni vegyes halételek kategóriában is. Ebben a kategóriában bármely halféléből készült étellel lehet nevezni: ebben az esetben a főzéshez szükséges eszközökön kívül a főzéshez szükséges halat is a versenyzőnek kell hoznia.

Értékelés rendje:
Hallé színe, Megjelenés, küllem, állag, egyöntetűség, Hallé illata, Hallé íze, zamata, Halhús színe, megjelenése, Összbenyomás.

Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Verseny

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Nagybaracska, Ferenc-csatorna part, minden év augusztusának második szombatja
Kategória
Turizmus és vendéglátás
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
- www.nagybaracska.hu
- Névadó Farkas József „Sobri” bemutatása, Versenyleírás, versenytörténet
- XXV. Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Verseny kiadványa, 2013.
- Bajai Honpolgár, 2005. október havi szám
- Halászati lapok, Nekrológ Farkas József „Sobri”
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Verseny napjainkra olyan szintet ért el, hogy aki a Kupát megnyeri az automatikusan meghívást kap az Országos Halfőző Versenyekre is. Ezen kívül a Dunai halászlé hírét, nevét folyamatosan öregbíti pl. 2001-ben az ír nagykövet 2013-ban az orosz nagykövet is elismeréssel szólt az ételek minőségéről.

A verseny színvonalát mi sem bizonyítja ékesebben, mint az, hogy a versenyzők száma folyamatosan 80 és 100 fő között mozog. A zsűri elnöke és tagjai biztosítják a verseny titkosságát és tisztaságát. Ezen elveket Magyarország örökös halfőző bajnoka, Farkas József fektette le és az ő személye és hagyatéka garancia arra, hogy a színvonal nem csökken.

A részvételi arányt és a színvonalat csak tovább növeli, hogy vegyes kategóriában is lehet indulni a versenyen. Bács-Kiskun Megye vezetése, a MOHOSZ vezetése és a Haltermelők Országos Szövetsége is folyamatosan képviselteti magát éveken keresztül a zsűriben is, de a legjobb mutató a halfőző versenyre az, hogy évek óta nem csökken a versenyen résztvevők száma és az idelátogatók száma sem.

Farkas Józsefet idézve még egy érv szól a Sobri Kupa Halfőző Verseny Nemzeti Értéktárba vétele mellett nevezetes az, hogy a Szegedi és Bajai halászlé híres a Nagybaracskai pedig jó.

 

Kapcsolódó értékek

Lajosmizse
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Nagybaracska
Turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Bács-Kiskun megye
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Helvécia
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Soltvadkert
Turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár