


A Duna folyam magyarországi szakaszán a Duna mellett élő emberek mindennapjaihoz hozzá tartozott a Duna és azzal együtt a hal kifogása mint élelem. Mára ez a kisszerszámos halászat formájában maradt fenn többek között Fajsz Község közigazgatási területén is. Jellemzője, hogy az itt élők az elődeiktől tanult tudás alapján elkészítik saját eszközeiket, melyet a hal kifogásához használnak fel, és elsajátítják a Dunai csónak készítésének minden fortélyát. Eszközeikhez hálót készítenek sajátos technikával, és a Duna sekélyebb vizeinek megismerésével használják és helyezik ki halászati eszközeiket, melyek között ma is megtalálható a varsa, a kece, a dobóháló, és a milling. Számukra mára értékmegőrző és hagyományápoló szabadidős tevékenységgé lépett elő a kisszerszámos halászat, ahol cél a fiatalabb generációnak bevonása, elsősorban családon belül apa-fia, másodsorban a szűk környezetükben. E hagyománynak a megőrzését, Fajszon is, és a Duna alsó szakaszán számos egyesület segíti, és irányítja.
Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán
Elsősorban a fent említett hagyomány megőrzése, melyet megerősít a 2013. év során a kisszerszámos halászat felkerült „Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán” címmel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe is, amely igazolja, hogy a Duna alsó szakaszán sok helyen fellelhető a hagyományos kisszerszámos halászat. Így méltó, hogy a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is – mint nemzeti érték és hungarikum – a fenti címmel felkerüljön.