Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Madarason és környékén az emberek mezőgazdaságból éltek és élnek. A mindennapokhoz hozzátartozik a pálinka fogyasztása is.

A pálinkafőzde 1943-ban épült magán-pálinkafőzdeként. Államosítás után Földműves Szövetkezet, majd ÁFÉSZ tulajdonba került, ahol évente 40-50 ezer liter pálinkát állítottak elő, kizárólag bérfőzésben.

A pálinkafőzde vezetője 1960-tól 1989-ig idősebb Lakatos Márton volt, 1989-ben ismét magántulajdonba került, majd 1991-től fia, Lakatos Márton vette át a pálinkafőzde vezetését. 75 éves a Madarasi Pálinkafőzde, ebből a Lakatos család közel 60 éve főzi pálinkáit.

Kezdetben a cég csak kizárólag bérfőzéssel foglalkozott. Lakatos Mártont a hosszú szakmai tapasztalat, a versenyeken elért eredmények és a pálinkára való kereslet késztette arra, hogy - tevékenységét kibővítve - kereskedelmi pálinkafőzésbe kezdjen.

A pálinkafőzde ,,Madarasi Pálinka” márkanévvel értékesíti termékeit.

Az első kereskedelmi pálinkáit 10 évvel ezelőtt 2008-ban zárta palackba, és a pesti Pálinka Promenádon mutatkozott be vele 5 fajta ízzel, azóta 20 félére bővült a kínálat.

A Madarasi Pálinka színe víztiszta, az adott gyümölcsre jellemző íz és illat jellemzi. Az előállított pálinkáink alkoholtartalma 43%V/V, illetve 47 %V/V. Alapanyagként kizárólag érett, ép, egészséges gyümölcs kerül felhasználásra.

A Lakatos család elkötelezett híve a kiváló minőségű pálinkák gyártásának, amit a pálinkaversenyeken elért eredmények, ,,Országos Pálinkaverseny Legjobb Körtepálinkája,, ,,Dél-Alföldi Régió Legjobb Barackpálinkája” címek, a ,,Kiváló Magyar Élelmiszer”, ,,Hagyományok-Ízek-Régiók” és ,,Pálinkakiválóság” védjegyek bizonyítanak.

Az üzemben két fajta eljárással főzik a pálinkát, hagyományos, kisüsti, kétszeri szakaszos technológiával, illetve tornyos, erősítő-feltétes lepárlással.

Madarasi Pálinka

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Madaras
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
• Dr. Szabó Erzsébet: Hagyományok-Ízek-Régiók I-II.- Agrármarketing Centrum – Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kiadványa
• Híres Pálinkák/ Eredetvédett Hungarikumok, Szaktudás Kiadó Ház 2008.
• Pálinka világ Magazin 2009. június, II. évfolyam 6. szám
• Híres Magyar Cégek/ A Minőség reprezentánsai- Szaktudás Kiadó Ház 2011.
• Zelina György: Mesterségem címere bemutatja Pálinka, Média-Andalúz Bt. 2013.
• Pálinkakiválóságok Könyve 2014.- Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• Pálinkakiválóságok Könyve 2015.- Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• Pálinkakiválóságok Könyve 2016.- Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• Pálinkakiválóságok Könyve 2017.-Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• A Pálinka, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács kiadványa-készült az Agrármarketing Centrum támogatásával, Keskeny Nyomda
• Dlusztus Imre-Soós Kálmán: A jó magyar pálinka - Mihazánk Könyvkiadó 2013.

http://madarasipalinka.hu/video/reklamfilm.php
http://magyarmezogazdasag.hu/2013/10/11/hat-termekkel-bovult-kivalo-magyar-elelmiszerek-listaja
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130920-egy-ciganka-is-vedjegyet-kapott-iden-hagyomany-izek-regiok-2013.html
http://vinoport.hu/aktualis/palinkakivalosagok-eloszor--teljes-lista/18
http://www.nogradipalinka.hu/images/stories/PPPV_2014/dijkioszto/vegleges_eredmenyek_paloc_web_2014.pdf
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A pálinka nemzeti italunk, hungarikum, ezért fontos hogy nemzeti értékként kezeljük. A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, az életmód, a mindennapi élet szerves része.

A Madarasi Pálinkafőzdének fontos a gyökereinek tisztelete, ezért a logójának kitalálásakor nagyon fontos volt számukra, hogy a település hírnevét minél messzebbre eljutassa, ezért a község címerében található túzok került rá.

A Madarasi Pálinkák 10 éve kaphatóak a piacon, ez idő alatt igen közkedvelté, ma már országszerte ismert termékké vált, ezáltal hozzájárul a Bács-Kiskun megye népszerűsítéséhez is.

A Dél-alföldön termesztett gyümölcsökből készülő pálinkák íze, illata, zamata - a táj éghajlati adottságainak köszönhetően - igen különleges, ami kiváló élvezeti értéket nyújt fogyasztója számára. A jó minőségű talaj, a magasabb átlaghőmérséklet és a napsütötte órák száma miatt az itt termett gyümölcsre jellemző, hogy illata és íze intenzívebb, ezért az ebből készült pálinka is karakteresebb, jobban érvényesülnek a gyümölcsök sajátos bel tartalmi jegyei.

A hibátlan alapanyag mellett a jó technológia, a szakmai tudás és a közel 60 éves tapasztalat is eredményezik a Madarasi Pálinkák különlegességét!

 

Kapcsolódó értékek

Balotaszállás, Kisszállás, Kelebia
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Dunavecse
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Lajosmizse
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Szank
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Helvécia
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár