Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A Kecskeméti baracklekvár a méltán „hírös” kecskeméti barackfajtákból készül. (Magyar Kajszi, Pannónia, Bíbor kajszi, Bergeron)

A termék előállítása
- Előállításának helye elsősorban a Duna-Tisza köze.
- Alapanyag: 100g termék előállításához kb. 130g gyümölcs szükséges.
- Mosás: A teljesen érett gyümölcsöt forró vízben megmossuk, hogy könnyebb legyen a héját -eltávolítani.
- Hámozás: kézzel vagy késsel történik. A kecskeméti háziasszonyok szerint csak a lusta nem húzzák le a barackról a héját.
- Magozás: a mag eltávolítása kézzel történik.
- Főzés: a kimagozott barackot fazékba tesszük rétegesen (barack-cukor) fél napig állni hagyjuk, keveréssel összedolgozzuk a cukorral, hogy a cukor összeérjen a gyümölccsel. A korábbi készítési mód még az 1:1 arány volt (gyümölcshús-cukor). A mai kor igényeinek megfelelően már kevesebb cukorral keresik a vevők. Abban az esetben, ha 60%-nál több a gyümölcshányad, akkor prémium minőségről beszélünk. A tartósítás aszkorbinsavval történik. Ha igazán szép színű lekvárt szeretnénk készíteni, akkor egy kicsi citromsavat is érdemes beletenni. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri (kb. 180 perc). Addig kell főzni, amíg a kanál után húzott „csík” lassú összefolyású nem lesz.
- Töltés: a kész forró lekvárt tiszta üvegekbe töltjük.
- Dunsztolás: tetővel lefelé, paplannal vagy pléddel letakarjuk és egy éjszakát így hagyjuk.
- Tisztítás: a készre töltött üvegeket megtisztítjuk a lefolyt lekvártól.
- Címkézés: saját kezűleg címkézzük őket.
- Tárolás: száraz, hűvös helyen kell tárolni.
- Szavatosság: a felbontott terméket, hűtött körülmények között a címkén található ideig fogyaszthatjuk.

A késztermék ismertetése
- Termékforma, alak: darabosan folyékony.
- Minőség: 60% gyümölcstartam felett, prémium minőségként értékesítjük, ebben az esetben 40 %-nál nem lehet több az összcukortartalom.
- Szín: narancssárga, fényes.
- Illat: aromás kajszibarack.
- Íz: érett kajszibarack.
- Állomány: közepesen híg, kenhető.
- Tömeg: 370 ml-es üvegben nettó 400g vagy 720 ml-es üvegben nettó 800 g.

Kecskeméti baracklekvár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Kecskemét
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Kecskeméten és környékén a kajszibarack termesztése és feldolgozása több száz éves múltra tekint vissza. A kecskeméti baracklekvár egyedinek tekinthető, amennyiben előállítása megfelel a forrásanyagban leírt technológiának és a Kecskeméten hagyományosan termesztett barackfajtákból készül.

 

Kapcsolódó értékek

Lajosmizse
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Madaras
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Imrehegy
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Izsák
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár