Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Zsigó Józsefné, Zsigóné Kati - ahogyan mindenki ismeri -, népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ma is itt él és alkot.

Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választották, Európában pedig az első hellyel büszkélkedhet.

Magyarországon a nagyközönség úgy is ismeri őt, mint „a Tojásdíszítés Királynőjét”.

Két könyvet írt, az egyik német nyelven is kiadásra került.

1993 óta minden Húsvétkor folyamatosan szerepel az országos médiában, így széles körben tudja közvetíteni elsődleges célját: a magyarság hagyományának ápolását, terjesztését.

2014-ben megnyitotta otthonában saját Hímes tojás kiállítását, melyet hazai- és külföldi vendégek szép számmal látogatnak. A gyűjteményben számos olyan alkotás látható, amely a világon egyedülálló. A média által adott lehetőségeket kihasználva nagy tömegeknek terjeszti a magyar népművészetet-, és hagyományaink szeretetét.

2018 húsvétjára több száz darabból álló különleges tojásgyűjteménye egy újabb darabbal bővült. Elkészült élete fő műve „a Nemzet Tojása”, mely egyedülálló művészetét és hazaszeretetét szimbolizálja. Az elkészítése során 79 szimbólumot és 11 technikát alkalmazott, amely világszinten is egyedülálló. Üzenete alapján szorosan kötődik országunk történelméhez, államiságunk ünnepéhez, valamint a Húsvéthoz.

Állandó hímes tojás kiállításában számos a világon sehol nem látott egyedi, csodaszép alkotás található. A tojásdíszítése egyedülálló, mert több mint 20 technikával, közel 300 fajtát alkot.

Szívesen tanítja, kicsiknek és nagyoknak a népművészetet otthonában, művelődési házakban és iskolákban is.

2018. júniusában Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése az Év Kecskeméti Mestere Díjat adományozta Zsigó Józsefné (Zsigóné Kati) tojásfestő művésznek.

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Kecskemét
Kategória
kulturális örökség
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Nemzetközi és országos elismerései indokolttá teszik, hogy megyei szinten is elismerjük munkásságát.

 

Kapcsolódó értékek

Tiszaalpár
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Baja
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Soltszentimre
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kiskunfélegyháza
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Szalkszentmárton
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár