Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

MAYOSSA Néptánccsoport
1995 tavaszán egy tízfős néptáncos baráti társaság gondolt egyet, és megalakította a Mayossa Néptánccsoportot, majd Kiskunmajsán első civil szerveződéseként 1996 februárjában megalapították a Mayossa Hagyományőrző Egyesületet. A csoport szakmai vezetésére Patyi Zoltánt kérték fel, aki akkor már több éve az autentikus magyar zene és tánc továbbadásán fáradozott, és a Szeged-Tápéi néptánccsoport művészeti vezetője volt. A csoport megtanulta a Dél - Alföld jellegzetes táncait, majd újabb és újabb táncdialektusok felé vette az irányt. A viseleteket kezdetben maguk varratták. Az egyesület céljai között szerepel Kiskunmajsa néphagyományainak, szellemi és tárgyi kulturális örökségének folyamatos feltárása, feldolgozása és közreadása. A magyar nyelvterület folklórjának gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása, és ezek érdekében felnőtt, valamint gyermek művészeti csoportok működtetése.

Az elmúlt több, mint húsz esztendőben a néptánccsoport kitartott eredeti tervei mellett, és létrehozott a városban egy néptáncbázist. A kitartó szakmai munka meghozta eredményét. Az évek során a több felcseperedett csoport tagjai adták az utánpótlást. Kiskunmajsán körülbelül kétszáz táncos biztosítja a magyarság táncos hagyományainak megőrzését - már az óvodás korosztálytól egészen a felnőtt korosztályig -, mely hagyományőrzés egyik központja a Mayossa lett. Az alapítástól napjainkig eltelt időszak alatt nagyon sok fellépési lehetőséget kaptak. Átlagosan évi harminc- negyven alkalommal tesznek eleget különféle meghívásoknak, sokszor határon túlra is ellátogatnak, hogy népszerűsítsék a tájra jellemző táncokat, és természetesen a települést is. A Mayossa Néptánccsoport táncosai minden évben megszervezik a mára már hagyományosnak mondható, színvonalas Mayossa estet, ahol tehetségükkel elbűvölik a néptánc és népzene iránt fogékony, érdeklődő közönséget. Munkájuk elismeréseként 2005. március 12-én Kiskunmajsa város vezetősége a Kiskunmajsa Városért kitüntetést adományozta a néptánccsoportnak, a város kultúrájának fejlesztése területén nyújtott kitűnő teljesítményéért.

Az évek folyamán két önálló táncjátékkal is megörvendeztették a néptáncok kedvelőit, melynek ötletgazdája és koreográfusa Nokta Gábor, a néptánccsoport vezetője volt. A két táncjátékból 2014-ben felújították "Az Eladott Lány" című darabot, melyet nagy sikerrel mutattak be határon innen és túl: Kiskunmajsán, Zsombón, Szatymazon, Csólyospáloson, Jászszentlászlón, Gyergyószentmiklóson és Ukmergében (Litvánia).

2016. október 7-én lehetőséget kapott a tánccsoport, hogy a ,,Bács-Kiskun a mi megyénk" rendezvénysorozat keretein belül megyei szinten is sikerrel bemutathassa tudását. Az igazi áttörést a 2017-es év hozta meg számukra, hiszen a fennállásuk ideje alatt kapott számtalan lehetőség mellett olyan felkéréseket is kaptak, amivel már országos szinten tudják öregbíteni hírnevüket.

2017 nyár elején az a megtiszteltetés érte a Mayossa Néptánccsoportot, hogy táncosai lehetőséget kaptak az Esztrád Színház „Itt élned, halnod kell” országosan is óriási sikernek örvendő rock musicalében való szereplésre, melynek rendezője Koltay Gábor, koreográfusa Doktor László, zeneszerzők - Koltay Gergely, Szűts Tamás. Az országos turné hat állomásán mutathatták meg közismert szereplőkkel együtt játszva tehetségüket.

2017. szeptember 3-án a Mayossa Táncegyüttes Kiskunmajsát és térségét képviselte „A Kun hagyományok kulturális fesztivál”-ján a Vajdahunyadvárban.

2017. szeptember 9-én Budapesten a Szent István Bazilika mellett került megrendezésre a Magyar Értékek Napja, ahol büszkén képviselték Bács-Kiskun megyét.

Év végén egy újabb táncjáték összeállítását tervezik megkezdeni, melyet remélhetőleg nemcsak a térségben, hanem a megye több településén is sikerre tudnak vinni.

LURKÓ TÁNCTÁBOR A Mayossa Néptánccsoport vezetői és tagjai a heti próbák és a mindennapos elfoglaltságok mellett nagy gondot fordítanak arra, hogy ne csak a tagok, hanem külsős érdeklődök is lehetőséget kapjanak hagyományaink, táncaink és kultúránk megismerésére. Ezért nyáron sem pihennek. A Lurkó Tánctábor amellett, hogy szakmai tábor, egyben élménytábor is. A Mayossa Néptánccsoport vezetője első alkalommal 2004-ben, Balatonakalin - Kiskunmajsa város saját tulajdonú táborterületén - szervezte meg egyhetes nyári tánctáborát A tábor ötletgazdájának, Nokta Gábornak, 2006-ban a Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes Batyu Táborban eltöltött élménydús egy hét adta az ötletet és a motivációt ahhoz, hogy Kiskunmajsán létre kellene hozni egy hasonló tábort. Méreteiben és szakmai színvonalában egy jóval kisebb, majsai gyerekekkel megvalósítandó tábor ötlete ekkor kezdett körvonalazódni. Hamar kiderült, hogy a gyerekek mellet a szülők is támogatják a helyben megrendezett tábor ötletét, így 2006 végén, 2007 elején megkezdődhetett az első kiskunmajsai tánctábor tervezése. Sokszínűségének köszönhetően az eltelt 11 év alatt országos, majd nemzetközi hírnévre tett szert. A résztvevők száma évről évre növekszik, s ma már évente több, mint 400 gyermek, fiatal és felnőtt vesz részt a táborban, megismerkedve az igazi, tiszta magyar népi kultúrával, valamint a számos más tánccsoportból érkező, táncolni vágyó „Lurkóval”. A tábor szervezői 2007-óta évről évre arra törekednek, hogy minél magasabb szintre emeljék az oktatás színvonalát; ezért országosan ismert és elismert táncpedagógusok, zene- és énektanárok foglalkoznak a gyerekekkel a tábor folyamán. A néptánc, zene és ének oktatása mellett esténként országos hírű énekesek, zenészek adnak műsort, szórakoztatják a gyerekeket és a szülőket egyaránt. A Lurkó Tánctábor vidám hangulata azt jelképezi, hogy ez az esemény a gyerekekért jött létre, a gyerekekről szól. A tábor hivatalos logója egy fiúcska figurát, egy „lurkót” formáz meg, kalappal a fején, kócos hajjal, igazi rosszcsont ábrázattal. 2017-ben érkeztek jelentkezők a táborba Kanadából, Erdélyből (Gyergyószentmiklós) és a Vajdaságból (Topolya) egyaránt.

Mayossa Néptánccsoport és Lurkó Tánctábor

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Kiskunmajsa
Kategória
kulturális örökség
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Érétktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A Mayossa Néptánccsoport hosszú éves munkáját tekintve látható a folyamatos fejlődés, ami annak köszönhető, hogy az ország minden részéről érkeznek felkérésre tánc-, ének-, és zenetanárok akár a táborba, akár a próbákra, akik új táncokat, népdalokat, zenéket tanítanak a tudásra szomjazó tagoknak. A folyamatos fejlődni akarás, és a tudásvágy kielégítése nem szűnik a néptánccsoporton belül egyik csoport tagjai számára sem Ennek köszönhetően jött létre a Lurkó Tánctábor, mely fontos mérföldköve a hagyományőrzés terén tett elköteleződésnek, a kitartásnak, értékeink megbecsülésének és ápolásának. A csoport tagjainak kitartó munkája alapozza meg gyermekeink identitástudatát, melyet továbbadhatnak az elkövetkező generációk számára.

Több alkalommal méltón képviselték Kiskunmajsát és hazánkat Erdélyben, Németországban, Lengyelországban, Litvániában, Olaszországban (Velence), Bulgáriában és a Vajdaságban. Felkérésre ebben az évben már több alkalommal képviselték megyénket országos rendezvényeken, ahol nagy sikert arattak.

 

Kapcsolódó értékek

Császártöltés
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kiskunfélegyháza
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Mélykút
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kiskunhalas
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Tiszaalpár
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár