Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Településünk büszke hagyományaira. Asszonyaink ma is készítenek kézzel és géppel hímzett terítőket.

A kézi hímzés színvilága: a legismertebb, helyi elnevezésű színek: tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigysárga, fecskenyakvörös, vadgalambkék, gálickék, bársonykék.

A főbb színeket így célszerű párosítani:
- bordót a pirossal;
- rózsaszínt a saját sötétebb árnyalatával;
- narancssárgát a citromsárgával;
- a kéket a saját sötétebb árnyalatával;
- a lilát a saját sötétebb árnyalatával;
- a zöldet a saját sötétebb árnyalatával.

Minták, motívumok:
Igen elterjedt volt a virágorgamentika: ibolya, csillagvirág, liliom, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, árvácska, rózsa, rózsabimbó, nefelejcs, gyöngyvirág stb. Uszódon Romsics Istvánné és Szabó Jánosné nevét említhetjük meg a kézi hímzéssel kapcsolatban.

Romsics Istvánné, Eszti néni fiatalon ismerkedett meg a kézi hímzéssel. Lány korában már pruszlikot, ingvállat varrt magának. 15 évig dolgozott be a kalocsai varrodának (1980-1995). Miután leszázalékolták a maga örömére még hímzett, de pár éve egészségi állapotának romlása miatt abbahagyta a hímzést.

Szabó Jánosné, Julis néni a mai napig aktívan hímez. Édesanyját látta hímezni és tőle leste el a technikát már kislány korában. Lány korában, mint Eszti néni, ingvállat, pruszlikot, zsebkendőt varrt magának, de emellett még ingek, blúzok ujjait, gallérjait, kisebb-nagyobb terítőket, párnahuzatot, kötényeket is készített. A Népművészethez bedolgozó hímző asszonyokat kerestek, amire jelentkezett és 1961-1977-ig itt dolgozott. A Népművészetnél elmondták, hogy milyen színeket használhat, és hogyan kell kivarrni az adott mintát. Julis néni cifrát (nagyon színes); szomorút (3 féle lila, 3 féle kék, bordó, fehér, sárga); kéket (3 féle kék); ekrüt (laksz/rózsaszín, bordó, fehér); drappot (2 féle barna, sárgaközép, fehér) varrt.

Uszódi kézi hímzés

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Uszód, Széchenyi u. 7.
Kategória
kulturális örökség
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
-
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága nagyon hasonlít a kalocsai hímzéshez, mégis kicsit más. Ez adja a hímzés egyediségét, amely csak Uszódra jellemző. Érdemes megőrizni és az utókornak átadni ezt a tudást és népi kultúrát.

 

Kapcsolódó értékek

Kiskőrös
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Lakitelek
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Bácsbokod
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Dusnok
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár