Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A grafikusművész Kemenesmagasin, 1949. augusztus 2-án született. Már általános iskolában is az ábrázolás érdekelte, érdeklődése középiskolában még inkább megerősödött, ezért erős motivációval a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz szakára. Tanárként Kiskőrösre került. Pályája során folyamatosan oktatott rajz és vizuális művészet tantárgyakat tantervi, szakköri és művészetoktatási keretekben. Tanítványai rendre nyertek területi, megyei, országos, sőt nemzetközi pályázatokon. A grafika műfajának teljes alkotói környezetét a művészetoktatási intézmény jól felszerelt technikai műhelyét ő hozta létre. 1986 óta grafikus művésztanárként tanított a művészeti iskolában, 2000-től teljes munkaidős alkalmazottja lett az intézménynek. Szakmai elismeréssel főtanácsosként vonult nyugdíjba 2010-ben. Saját művészeti tevékenységét az igényesség és az elkötelezettség, valamint a műfaji hűség jellemezte. Kezdetektől a klasszikus sokszorosított grafikai technikát alkalmazza, azt tökéletesítette, fejlesztette, variálta. Kiállításokon 1987-től találkozhattunk munkáival. Egyéni kiállításokra 2002-től kérték műveit. 2001-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képgrafikai tagozatára nyert felvételt. Ez a tagság a hivatásos művészek grafikusművészek sorába emelte. Eddigi lemezről/lemezekről nyomtatott munkáinak száma mintegy 140-re tehető. Zeikfalvy Anna munkássága során alkotásaival számos szakmai díjat nyert, 2007-ben Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja elismerésben részesült.

Babucsikné Zeikfalvy Anna Mária munkássága

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Az alkotó lakóhelyén, közgyűjteményekben (Debrecen, Református Múzeum, Cifra Palota Kecskemét, Pesterzsébeti Múzeum, Rómer Flóris Történeti és Emlékmúzeum, Győr, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban /Kiskőrös Petőfi tér 5. sz./ a teljes eddigi munkássága,)
Kategória
kulturális örökség
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
-
Források
www.koroskorul.hu, újságcikkek: helyi és megyei lapok az eseményekhez kapcsolódóan rendszeresen tudósítanak, néhány konkrét megjelenés: Hegyvidék 210. november 16. Új Szó 2003. június 27. Petőfi Népe 1987. július 6., 1990. szeptember 29. 1997. július 4. 1988. június 14. 1989. január 9. Orafilmsok megyei tárlata címlap, A Népművelés melléklete: Szín Képi 1987. november, Kiskőrös város honlapja folyamatos http://kiskoros.hu/
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Babucsikné Zeikfalvy Anna Mária művészeti és művészetszervezői munkássága kiemelten érdemesítik arra, hogy a megyei értéktárba bekerüljön. Indoklás: Pedagógusként számtalan diákot irányított a vizuális és ábrázoló művészetek felé, belőlük munkájukat szerető építészek, művészek, pedagógusok lettek. Az amatőr érdeklődőket szakmai irányításával egyesületben támogatta. A határainkon kívül élő magyar anyanyelvű grafikusművész-hallgatók számára nemzetközi grafikai alkotótáborokat szervezett. Szakmai közösségi munkájáért pedagógus és települési elismeréseket kapott. Szakmai közösségek tagjakét része az országos grafikai vérkörnek Tagja a MAOE-nek, a megyei Műhely Művészeti Egyesületnek, és vezetőségi tagja a kiskőrösi Kőrös-Körül a Művészetért Egyesületnek. Munkáival bekerült a Műcsarnok Tár hely művészei közé. Főbb egyéni kiállításai: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 2002., Kiskőrös, Esztergom Művészeti Iskola 2004., Szőgyén 2004., Komárno 2004., Újpesti Galéria Budapest 2006. Tiszakécske 2006., Kerekegyháza 2009., Jókai Klub Budapest, 2010.

 

Kapcsolódó értékek

Gátér
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kiskunfélegyháza
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Dunapataj
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Bácsborsód
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Lakitelek
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár