Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A Szentkirályi ásványvíz felfedezése a Vitapress Kft. tulajdonosának, Balogh Sándornak köszönhető, aki az 1989-ben indult családi vállalkozással szörp és üdítő gyártásával kezdett foglalkozni Bács-Kiskun megyében, Szentkirályon. Az előállításhoz szükséges nagy mennyiségű víz miatt a cég telephelyén kutat fúrtak, amit bevizsgáltattak, és a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült: nagy tisztaságú és egyedi ásványanyag tartalmú vizet találtak.

1994-től a Vitapress Kft. palackozta és forgalmazta az ásványvizet, majd 2003-ban Balogh Levente megalapította a Szentkirályi Ásványvíz Kft-t. Kezdetben a családi vállalkozás nem engedhette meg a jelentős költségekkel járó kommunikációt és reklámokat, így a terjesztés kisebb mértékben, minimális segítséggel ment a maga útján.

2004-ben a Szentkirályi ásványvíz a legszigorúbb szabályok szerint ítélő szakmai bírák döntése alapján a világ legjobb ásványvize lett: szénsavmentes kategóriában elnyerte a párizsi Aqua Expo Eauscar-díját, maga mögé utasítva világhíres, nagy múltú más ásványvizeket.

A család a kezdetektől tudta, hogy magas tisztaságú ásványvízre leltek, amit a nemzetközi elismerés is igazolt.

A megnövekedett fogyasztói igények kielégítése miatt a cég jelentős modernizálásba kezdett: új gépsorokkal bővítették a telep csarnokait, majd 2010-ben, félmilliárd forintos beruházás keretében felépült az új raktárbázis, és beüzemeltek egy újabb, hipermodern palackozó gépsort is. Mivel a forrás évi másfél milliárd liter ásványvizet képes adni, a társaság újabb bővítést valósított meg.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. a minőségi, prémium termékek elkötelezett palackozója, ezért az innováció, a modern technológiák lényegi szerepén túl különös figyelmet szentel a kiemelkedő, páratlan minőség folyamatos biztosításának is. 2006-ban a cég kimagasló eredménnyel felelt meg az Európai Unióban is elismert, rendkívül szigorúan és folyamatosan ellenőrzött Integrált Minőségirányítási Rendszer (IMIR) auditján, amelynek célja a megbízható és egyenletesen jó minőségű késztermék előállításán keresztül a vevők igényeinek messzemenő kielégítése.

A rendszer szabályai szerint készülő termékek nemzetközi szinten négy szabványnak felelnek meg. A Magyarországon egyedülálló minősítés külföldön is kivételes az ipar területén, így a cég versenyképességét világszinten is nagymértékben növeli.

Magyarország piacvezető ásványvízmárkáját a társadalomról felelősséggel gondolkodó, gondoskodó vállalatként széleskörű támogató tevékenység jellemzi. Segítette az árvízkárosultakat, valamint többek között olyan rászoruló falvakat, amelyek vize arzéntartalmú volt.

Támogatásával hozzájárult a Szent István Bazilika felújításához, a Lánchíd graffiti-mentesítéséhez, de segítette a Pannonhalmi Apátságot, támogatott sportcsarnokokat, utánpótlás-sportolókat, több kórházat és szakközépiskolát. A földrengés idején Haitibe is szállított ásványvizet.

A Szentkirályi ásványvíz méltán világhírű: feltűnt már Grammy-díjátadón és Oscar-gálán, a szomszédos országokon kívül hódít Amerikában és Dubai-ban is. Magyar családi vállalkozásból fokozatosan magyar multinacionális vállalkozássá szeretne nőni úgy, hogy közben megtartja hazai piacvezető szerepét, a friss lendületet és a megújulás képességét.

A Szentkirályi ásványvíz titka az élettanilag létfontosságú ásványianyag-összetételében rejlik. A 206 méter mélyen található, több millió éves földalatti forrásból származó ásványvizet jó íze, rendkívüli tisztasága, nitrit- és nitrátmentessége, alacsony ásványianyag- és ezen belül is alacsony nátrium-klorid tartalma miatt bátran fogyaszthatják a magas vérnyomásúak, és még a legkisebbek is. Emellett fontos a csontépítéshez elengedhetetlen kalcium, valamint a szív- és érrendszer működéséhez szükséges magnézium aránya.

Szentkirályi ásványvíz

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Szentkirály
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
http://www.szentkiralyi.hu
http://www.facebook.com/Szentkiralyi.Asvanyviz
http://www.italszovetseg.hu

Nádasi Tamás – Udud Péter: Ásványvizek könyve 2006.
Dr. Borszéki Béla György: Ásványvizek, gyógyvizek 2016.
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A Szentkirályi ásványvíz Magyarország legismertebb és legnépszerűbb ásványvize Bács-Kiskun megyében, Szentkirály határában kerül palackozásra 1994 óta, ezzel is országos és világhírnevet szerezve a megyének.

A Szentkirályi Települési Értéktár Bizottság javasolja a Szentkirályi ásványvíz Bács-Kiskun Megyei Értéktárba történő felvételét, egyúttal az érték jelentőségére való tekintettel ajánlja, hogy a Megyei Értéktár Bizottság vizsgálja meg a Magyar Értéktárba történő felterjesztés lehetőségét, illetve a Hungarikumok körébe történő bekerülésének lehetőségeit is.

 

Kapcsolódó értékek

Izsák
Agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Gemenci erdőség
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Dunavecse
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Izsák
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Soltvadkert
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár