Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A Royalsekt Zrt. Szent István pezsgőcsaládja, az 1972 óta létező izsáki pezsgőgyártás jelenlegi csúcsterméke. Ezek az italok nemcsak hazai versenyeken szereztek kiváló minősítéseket, arany és ezüstérmeket, hanem a pezsgők őshazájában, Franciaországban is.

2010-ben a párizsi Effervescents du Monde elnevezésű nemzetközi habzóbor és pezsgőversenyről, a Szent István édes muskotályos pezsgő ezüst érmet hozott haza, majd egy évvel később ugyanez a pezsgő, ugyanezen a versenyen nagyarany medált kapott és bekerült a világ TOP 10-es mezőnyébe. Ugyanekkor a Szent István félszáraz rozé, ezüst érmet kapott.

Szent István Muskotály édes fehér pezsgő: Kizárólag Cserszegi fűszeres szőlőből készül. Egyedi, harmonikus friss gyümölcsös illata és egyedülálló édes íze, zamata teszi különlegessé.

Szent István édes fehér pezsgő: Arany sárfehér, Rajnai rizling, és Cserszegi Fűszeres szőlőfajták felhasználásával készült, különleges minőségű cuvée pezsgő.

Szent István különlegesen száraz pezsgő: Arany sárfehér, Rajnai Rizling, és Olaszrizling borok házasításából, 12 hónapos erjesztéssel készülő pezsgő különlegesség.

Szent István félszáraz rozé pezsgő: Kékfrankos szőlőből a rozékra jellemző üdeséget, gyümölcsösséget megtartó eljárással készült pezsgő.

Szent István vörös édes pezsgő: Kékfrankos borból készült édes vörös pezsgő, amely egyesíti a jó vörösbor és a pezsgő minden előnyös tulajdonságát.

Szent István pezsgők

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Izsák
Kategória
Agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Érétktár
Web
Források
Izsák város története (2012)
Izsáki Hírek
Izsáki Televízió
http://www.aranysarfeher.hu/
http://www.royalsekt.hu
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A Szent István pezsgők jelentős, és a fogyasztók által kedvelt szereplői a magyar bor- és pezsgőkínálatnak. E mellett rangos hazai és külföldi versenyeken szerepelnek kimagasló eredménnyel.

 

Kapcsolódó értékek

Kunszentmiklós
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Izsák
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Baja
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Soltvadkert
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Izsák
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár