Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A ma is működő sportpálya 1971 és 1977 között épült. Felépítésében jelentős részt vállalt a NKFV Szanki Üzeme, az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet, a Haladás Mezőgazdasági Termelőszövetkezet és a társadalmi munkát végző községi lakosság. Első ütemben a futball-, a kézilabda-, a röplabda és a teniszpálya készült el. A sportpályán kapott helyet az 1977-ben átadott kétpályás és az 1980-as években újabb két pályával bővített tekecsarnok, mely a rendszerváltozás után is a megye legkorszerűbb létesítményének számított. A község kiemelkedően eredményes sportága a tekejáték lett.

A női tekecsapat 1986-87-ben a nemzeti bajnokság első osztályába (NB-I.) került. Az NB I-es női tekecsapat tagjai: Fehér Béláné, Harnóczi Sarolta, Patyi Julianna, Toldi Rudolfné, Tóth Istvánné, Török Julianna, Törteli Mária.

1994-ben az ország nyolc legjobb női csapata között, a Szuper Ligában versenyeztek. Itt szerepelt még 1998-99-ben, 2003-2004-ben és 2004-2005-ben a csapat. Ezután a meghatározó játékosok befejezték a versenyzést, utánpótlás hiányában pedig a csapat nem nevezett a nemzeti bajnokságba. Azóta a férfi tekecsapat képviseli Szankot a magyar tekesport Nemzeti Bajnokságában. A 2006-2007-es idényben az NB III. keleti csoportjának bajnokságát megnyerték, így 2007-től az NB II. keleti csoportjában versenyeznek, ahol 2013-2014-ben bronzérmesek lettek. A csapat tagjai: Cserényi Lajos, Kormányos Lajos, Kardos Benő, Fekete József, Nyerges Zoltán, Tóh-Bagi József, Rávai Viktor, Mózer László, Szudóczki Ferenc, Végh László, ifj. Vinkó György, Cserényi Norbert, Sisák András.

2011-ben az önkormányzat felújított a futó és teniszpályát, valamint az extrémsportot kedvelőknek is lehetőséget biztosított egy gördeszka, görkorcsolya és BMX-akrobat pálya kialakításával, valamint éjszakai világítást kaptak a pályák. 2014-ben a nézőtér felújítására is sor került.

Szanki sportcentrum és a tekesport

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Szank, Halasi utca 26.
Kategória
Sport
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Forczek Zoltán: Szank története (2013)
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A sportlétesítmények biztosítják a község lakói számára a sportolási lehetőséget, a tekesportban szanki csapatok országosan is jelentős eredményeket értek el.

 

Kapcsolódó értékek

Lajosmizse
Sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Szank
Sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár